Chirurgia estetică a nasului, denumită rinoplastie, urmărește crearea unui nas care să se integreze armonios ca formă și proporții în trăsăturile feței.
Pre-operator se face o evaluare atentă a profilului și lățimii nasului, a bărbiei și pomeților, precum și a calității pielii și cartilajului nazal. Pe baza determinării acestui set de proporții se stabilește forma viitoare a nasului pentru transpunerea în realitate a așteptărilor pacientului. Medicul chirurg gestionează aceste așteptări în funcție de problema de corectat, de textura pielii, de varstă.

Chirurgia estetică a nasului, denumită rinoplastie, urmărește crearea unui nas care să se integreze armonios ca formă și proporții în trăsăturile feței.
Pre-operator se face o evaluare atentă a profilului și lățimii nasului, a bărbiei și pomeților, precum și a calității pielii și cartilajului nazal. Pe baza determinării acestui set de proporții se stabilește forma viitoare a nasului pentru transpunerea în realitate a așteptărilor pacientului. Medicul chirurg gestionează aceste așteptări în funcție de problema de corectat, de textura pielii, de varstă.
Ce este rinoplastia – operația la nas?
Rinoplastia este o intervenție chirurgicală care are în vedere remodelarea și reconstrucția nasului. Operația poate fi realizată atât din motive estetice, cât și din motive funcționale. Pe de-o parte, operația de rinoplastie poate avea ca scop îmbunătățirea aspectului și proporțiilor nasului. Pe de altă parte, această operație estetică la nas poate fi o soluție pentru îmbunătățirea funcțiilor respiratorii și ameliorarea anumitor afecțiuni.
Prețuri și tarife operație rinoplastie

Tipuri de rinoplastie
Există două tipuri principale de rinoplastie – închisă și deschisă. Ambele tehnici au scopul de a remodela și reconstrui nasul și implică următoarele:
- Operația de rinoplastie închisă implică efectuarea inciziilor aferente în interiorul nasului. Astfel, nu se lasă cicatrici vizibile extern, perioada de recuperare este mai scurtă, intervenția în sine este mai puțin invazivă și totodată potrivită pentru corecții mai restrânse;
- Operația de rinoplastie deschisă implică realizarea unei incizii la nivelul columelei (pielea dintre nări), pentru a oferi chirurgului o vizibilitate mai bună a structurilor interne ale nasului. Astfel, acest tip de operație la nas facilitează corecții mai complexe/detaliate, ușurează realizarea de modificări structurale semnificative, dar poate lăsa o mică cicatrice vizibilă (se vindecă foarte bine de regulă).
Tipul de rinoplastie este ales în funcție de complexitatea modificărilor necesare, de anatomia nasului pacientului, de obiectivele pacientului, dar și de preferințele/experiența chirurgului.

Beneficii operație rinoplastie
Operația estetică la nas este însoțită atât de beneficii estetice, cât și de beneficii funcționale.
- Beneficii estetice rinoplastie
Imbunătățirea armoniei faciale (echilibrează trăsăturile, creând un aspect simetric), corectarea imperfecțiunilor (eliminarea imperfecțiunilor precum cocoașele de pe nas, asimetrii sau vârful bulbos), precum și creșterea încrederii de sine prin îmbunătățirea aspectului nasului;
- Beneficii funcționale rinoplastie
Imbunatatirea respirației (corectează probleme structurale – deviația de sept – care afectează respirația), reducerea problemelor la sinusuri (poate ameliora sinuzita cronică și congestia nazală), precum și ameliorarea sforăitului;
- Beneficii pentru sănătate ale operației la nas
Imbunătățirea calității somnului prin ameliorarea problemelor respiratorii, creșterea capacităților de realizare a exercițiilor fizice, precum și corectarea anumitor defecte congenitale.
Contraindicații operație la nas (rinoplastie)
Operația de rinoplastie nu poate fi realizată dacă există:
- Boli autoimune - din moment ce acestea pot afecta procesul de vindecare, crescând totodată și riscul de complicații;
- Afecțiuni cronice - precum probleme cardiace, renale, hepatice, pulmonare sau metabolice;
- Infecții și inflamații acute
- Tratamente active cu coagulante - deoarece acestea cresc riscul de sângerare;
Totodată, această operație la nas nu poate fi realizată la femeile care sunt însărcinate sau alaptează, la persoanele care sunt răcite sau au o infecție similară în organism sau la persoanele cu varsta de sub 16-17 ani (dezvoltarea nasului este incompletă).

Cum se realizează operația de rinoplastie?
Operația de rinoplastie se face cu anestezie locală sau cu anestezie generală în cazul unei rinoplastii complete. Chirurgul va face incizia necesară, va ridica pielea și țesuturile moi pentru a expune structura internă a nasului și va începe procesul de remodelare a oaselor și cartilajelor nazale.
Rinoplastia poate dura în jur de o oră și jumătate, fiind necesară în acest caz internarea pentru o zi sau două. După finalizarea operației de rinoplastie, se aplică o atela termoplastică la exterior – aceasta trebuie purtată timp de aproximativ 10 zile.
Când se recomandă operația estetică la nas?
Operația de rinoplastie se recomandă în diverse situații medicale (corectarea deviației de sept, rezolvarea problemelor respiratorii, tratarea sforăitului) sau atunci când se dorește îmbunătățirea aspectului nasului, restabilirea simetriei faciale sau corectarea imperfecțiunilor.
Totodată, operația de rinoplastie poate fi o soluție optimă și pentru corectarea anumitor traumatisme (leziuni cauzate de traume/accidente).
Cum te pregătești pentru rinoplastie?
Pregatirea pentru această operație de micsorare sau corectare a nasului implică anumite modificări ale stilului de viată – renunțarea la fumat, întreruperea anumitor medicamente (anticoagulante), renunțarea la suplimente pe bază de plante, evitarea expunerii excesive la soare și reducerea consumului de sare și de alimente procesate.
Totodată, se recomandă hidratarea tenului cu o cremă neutră și renunțarea la machiaj cu câteva zile înainte de rinoplastie.
Ce trebuie să faci imediat după operația de rinoplastie?
Imediat după intervenția de rinoplastie, zona trebuie menținută curată și uscată – evident, nasul nu ar trebui suflat în primele săptămâni de după intervenție. Îl poți curăța cu bețisoare înmuiate în betadină sau apă oxigenată, conform indicațiilor medicului specialist.
În funcție de recomandările specialistului, poți apela la comprese reci pentru a reduce umflăturile, la pungi cu gheață pentru edeme, precum și la anumite medicamente.
În caz de strănut, încearcă să strănuți pe gură. Noaptea, este recomandat să dormi cu capul într-o poziție relativ ridicată.
Care este perioada de recuperare după rinoplastie?
Recuperarea după operația de rinoplastie se face după circa două săptămâni, iar definitivarea rezultatului rinoplastiei se face în 6 luni.
Operația de rinoplastie îmbunătățește aspectul feței, rezultatele fiind nu numai de ordin estetic, ci și de ordin psihologic.
Orice persoană mulțumită de aspectul fizic este mai încrezătoare în forțele proprii, mai optimistă și în final fericită.