Electrocauterizare
Procedeul de electrocauterizare este o metoda sigura, utilizata in mod frecvent in chirurgie pentru indepartarea tesuturilor nedorite, cum ar fi papiloamele.
Electrocauterizarea este procedura care se realizeaza prin incalzirea tesutului cu ajutorul electricitatii. Aceast procedeu este utilizat de obicei pentru a stopa sangerarea in timpul unei interventii chirurgicale sau in cazul unei leziuni.
Ce sunt papiloamele?
Papiloamele reprezinta tumori cutanate benigne, care au un aspect pediculat, care au culoarea pielii sau sunt hiperpigmentate (maroniu inchis sau deschis ), care sunt localizate cel mai frecvent la nivelul pliurilor (gat, axila, etc) dar și în jurul ochilor, pe abdomen sau torace.
Dimensiunile acestor papiloamelor pot varia de la leziuni foarte mici de sub 1mm până la leziuni mai mari de pana la 5mm. Adesea aceste papiloame sunt asimptomatice, însă, datorită traumatismelor pot deveni dureroase, sângerânde și uneori chiar se pot infecta.
De ce apar papiloamele?
Papiloamele sunt virale, în aparitia lor sunt implicate unele subtipuri ale virisului HPV – human papilloma virus. De asemenea, papiloamele pot aparea si in cazul persoanelor care sufera de obezitate, diabet zaharat, acromegalia.
Cum se pot trata papiloamele?
Exista mai multe metode de tratare a papiloamelor, cum ar fi:
1. Electrocauterizarea – reprezinta o procedura foarte eficientă și rapidă , care constă în încălzirea țesutului prin electricitate. Aceasta procedura se efectuează sub anestezia locală, de catre medicul dermatolog, dupa ce acesta a analizat papilomul in prealabil.
2. Radiocauterizarea – un tratament destul simplu și eficient, care se bazeaza pe unde radio cu frecventa ridicata. Se efectuează sub anestezia locală, fără a crea un disconfort pacientului.
3. Eliminarea papiloamelor prin substante cautice – o metoda mai putin indicata in cazul tratarii papiloamelor, deoarece pot produce arsuri la nivelul tegumentului adiacent.