Electrocauterizarea este o procedură medicală minim invazivă utilizată pentru îndepărtarea leziunilor cutanate, precum negi, papiloame sau keratoze. Folosește curent electric pentru a coagula și distruge țesuturile nedorite, prevenind sângerarea și favorizând vindecarea rapidă. Este o metodă eficientă, sigură și cu timp de recuperare minim.

Electrocauterizarea este o procedură medicală minim invazivă utilizată pentru îndepărtarea leziunilor cutanate, precum negi, papiloame sau keratoze. Folosește curent electric pentru a coagula și distruge țesuturile nedorite, prevenind sângerarea și favorizând vindecarea rapidă. Este o metodă eficientă, sigură și cu timp de recuperare minim.

Ce este procedura de electrocauterizare?
Procedeul de electrocauterizare este o metoda sigura, utilizata in mod frecvent in chirurgie pentru indepartarea tesuturilor nedorite, cum ar fi papiloamele.
Electrocauterizarea este procedura care se realizeaza prin incalzirea tesutului cu ajutorul electricitatii. Aceast procedeu este utilizat de obicei pentru a stopa sangerarea in timpul unei interventii chirurgicale sau in cazul unei leziuni.
Prețuri și tarife electrocauterizare
Ce sunt papiloamele
Papiloamele reprezinta tumori cutanate benigne, care au un aspect pediculat, care au culoarea pielii sau sunt hiperpigmentate (maroniu inchis sau deschis ), care sunt localizate cel mai frecvent la nivelul pliurilor (gat, axila, etc) dar și în jurul ochilor, pe abdomen sau torace.
Dimensiunile acestor papiloamelor pot varia de la leziuni foarte mici de sub 1mm până la leziuni mai mari de pana la 5mm. Adesea aceste papiloame sunt asimptomatice, însă, datorită traumatismelor pot deveni dureroase, sângerânde și uneori chiar se pot infecta.
De ce apar papiloamele?
Papiloamele sunt virale, în aparitia lor sunt implicate unele subtipuri ale virusului HPV – human papilloma virus. De asemenea, papiloamele pot aparea si in cazul persoanelor care sufera de obezitate, diabet zaharat, acromegalia.

Cum se pot trata papiloamele?
Exista mai multe metode de tratare a papiloamelor, cum ar fi:
- Electrocauterizare papiloame– reprezinta o procedura foarte eficientă și rapidă, care constă în încălzirea țesutului prin electricitate. Aceasta procedura se efectuează sub anestezia locală, de catre medicul dermatolog, dupa ce acesta a analizat papilomul in prealabil.
- Radiocauterizarea– un tratament destul simplu și eficient, care se bazeaza pe unde radio cu frecventa ridicata. Se efectuează sub anestezia locală, fără a crea un disconfort pacientului.
- Eliminarea papiloamelor prin substante cautice– o metoda mai putin indicata in cazul tratarii papiloamelor, deoarece pot produce arsuri la nivelul tegumentului adiacent.

Aparate folosite la electrocauterizare
Pentru electrocauterizare se folosește în general un generator de electrochirurgie la care este atașat un electrod activ și un electrod de întoarcere prin intermediul cărora se electrocauterizează papiloamele, alunițele sau verucile.
Electrodul activ este partea instrument steril a aparatului – poate fi un ac sau o lamă. Acest electrod transferă curentul electric către țesut. Electrodul de întoarcere este o placă sau un tampon atașat de pielea pacientului, care completează circuitul electric.
Specialiștii mai pot utiliza bisturie universale (pentru tăiere și cauterizare), precum și un creion electrochirurgical (dispozitiv de unică folosință cu vârf sterilizabil).

Beneficii electrocauterizare
- Precizie și control– procedura de electrocauterizare (papiloame, alunițe, veruci) permite medicilor să lucreze cu precizie ridicată, electrocauterul oferind control fin asupra zonei care trebuie tratată.
- Control eficient al sângerării – procedura de electrocauterizare controlează impecabil sângerarea. Căldura generată de aparat sigilează pe loc vasele mici de sânge.
- Recuperare rapidă – procedura de electrocauterizare este minim-invazivă, recuperarea fiind destul de rapidă. Pacienții pot reveni la programul normal într-un timp scurt, disconfortul fiind unul redus.
- Risc redus de infecții – căldura generată de aparatul de electrocauterizare sterilizează instant zona tratată, astfel reducându-se riscul de infecții.
- Cicatrici minime sau chiar inexistente – de obicei, procedura de electrocauterizare are ca rezultat cicatrici minime, deseori chiar inexistente. Astfel, electrocauterizarea alunițelor este luată în calcul chiar și în contexte cosmetice și dermatologice.
- Versatilitate – poți apela la electrocauterizare pentru papiloame, alunițe și veruci.
- Procedură rapidă, eficientă – expunerea la anestezie, dacă este cazul, este una minimă, iar procedura este finalizată într-un timp destul de scurt.
Contraindicatii procedură electrocauterizare
- Pacienții cu stimulator cardiac (pacemaker) nu pot efectua procedura de electrocauterizare.
- Pacienții cu stimulator cardiac (pacemaker) nu pot efectua procedura de electrocauterizare.
- Femeile însărcinate nu pot efectua procedura de electrocauterizate.
- Procedura de electrocauterizare trebuie evitată și în cazul infecțiilor active în zona de tratament, sângerării menstruale (în cazul tratamentelor în zona genitală), problemelor de cicatrizare (cicatrizare deficitară), pielii bronzate sau închise, herpesului activ, absenței unui diagnostic precis în baza căruia se poate face electrocauterizarea.

Cum se realizează procedura de electrocauterizare?
Procedura de electrocauterizare (papiloame, alunițe, veruci) se realizează în patru pași simpli:
- Consultul inițial – specialistul va efectua un consult dermatologic și va decide dacă electrocauterizare este necesară sau nu. În unele cazuri, procedura poate fi programată imediat după consultație (în aceeași zi).
- Pregătirea zonei – zona este curățată și dezinfectată corespunzător.
- Anestezia – se administrează anestezie locală prin injecție sau cremă, în funcție de zonă și de afecțiune.
- Procedura în sine – specialistul utilizează electrocauterul pe zona afectată, mai exact pe tipul de țesut vizat (papiloame, alunițe, veruci).
- Finalizarea procedurii – după electrocauterizare, zona este curățată din nou și de obicei, se aplică un pansament steril și/sau cremă antiseptică pentru a promova vindecarea în prima zi de după procedură.
Cand se recomanda procedura de electrocauterizare?
Procedura de electrocauterizare se recomandă atunci când pacientul dorește îndepărtarea papiloamelor, verucilor, keratozelor seboreice, angioamelor, siringioamelor, Molluscum contagiosum, precum și a alunițelor.
Totodată, electrocauterizarea poate fi realizată și în timpul intervențiilor chirurgicale, pentru a preveni și opri sângerările, dar și pentru a sigila vasele de sânge și implicit, menține câmpul operator curat.
Cum te pregatesti pentru procedura de electrocauterizare?
În general, nu este necesară pregătire pentru această procedură. Totuși, specialistul îți poate spune să întrerupi tratamentul cu anumite medicamente, în special dacă este vorba despre anticoagulante.
Totodată, în funcție de zona tratată, se poate recomanda evitarea consumului de mâncare și lichide cu 6-8 înainte de procedură (anestezie generală), fumatului și aplicării produselor cosmetice, unguentelor sau altor tipuri de creme/substanțe pe zona care urmează să fie tratată.
Ce trebuie sa faci imediat dupa procedura de electrocauterizare?
Imediat după procedura de electrocauterizare (papiloame, alunițe, veruci) trebuie să:
- Menții zona tratată curată și uscată în primele 1-2 zile.
- Aplici pansament steril pe zona tratată, dacă specialistul recomandă acest lucru. De obicei ți se va pune pansament imediat după procedură, dar acesta trebuie îndepărtat după 12-24 ore pentru a preveni umiditatea excesivă în zona tratată.
- În funcție de zonă și de afecțiune, va trebui fie să eviți contactul cu apa, fie să speli zona frecvent cu apă și săpun pentru a preveni infecțiile.
- Nu expune zona tratată direct la soare sau apă de mare (sărată).
- Eviți activitățile fizice intense care implică zona tratată.
Care este perioada de recuperare dupa procedura de electrocauterizare?
De obicei, recuperarea completă durează între 2-4 săptămâni. Leziunile mici au parte de recuperare foarte rapidă, în timp ce leziunile mai mari sau care acoperă o zonă extinsă (veruci, papiloame) pot necesita o perioadă de recuperare de până la 4 săptămâni.